Uitkomsten recent hydrologisch en cultuurhistorisch onderzoek in het Liefstinghsbroek

Twee onderzoeken zijn recentelijk uitgevoerd in het Liefstinghsbroek: een naar de waterhuishouding en een andere naar de cultuurhistorische waarde van het gebied. Uit deze onderzoeken komt naar voren dat ingrepen in de waterhuishouding nodig zijn en dat een groot deel van de watergangen rondom het gebied vanuit cultuurhistorische oogpunt waardevol is.

Noodzakelijke ingrepen in de waterhuishouding

De adviescommissie heeft door ingenieursbureau Sweco onderzoek laten uitvoeren naar de waterhuishouding in het Liefstinghsbroek. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat het wenselijk is om ingrepen in het gebied te doen om de natuur in het Liefstinghsbroek te herstellen en versterken.

Een aantal watergangen willen we versmallen en minder diep maken, en we willen de afvoer van water kunnen sturen. Dit laatste geldt ook voor het regenwater: als dit namelijk te lang in het Liefstinghsbroek blijft staan, komt kwel niet aan het maaiveld. Het mineraalrijke kwel wordt dan tegengehouden door het regenwater. Hierdoor is het zoeken naar een goede balans in de waterhuishouding tussen nat en droog, waarbij een grotere toestroom van grondwater (kwel) naar het Liefstinghsbroek belangrijk is.

Olielaagje op het water
Het olielaagje op het water is kwel

Een watergang in het Liefstinghsbroek
Een watergang in het Liefstinghsbroek

Cultuurhistorisch waardevol

Het Liefstinghsbroek heeft naast natuurwaarde ook cultuurhistorische waarde, omdat het eeuwen geleden door de mens is aangelegd en de structuren van deze aanleg nog bijna volledig aanwezig zijn. Daarom wordt deze waarde door de gemeente Westerwolde beschermd in het omgevingsplan. Watergangen kunnen dus niet zomaar aangepast worden: eerst dient de cultuurhistorische waarde ervan vastgesteld te worden door middel van onderzoek. Dit onderzoek heeft de adviescommissie recentelijk door bureau Arcadis laten uitvoeren.

Hieruit is naar voren gekomen dat een groot deel van de watergangen rondom het Liefstinghsbroek waardevol is, met name de watergangen die het Liefstinghsbroek begrenzen of in de directe nabijheid ervan liggen. Het onderzoek heeft zich niet gericht op de greppelstructuren in het bos van het Liefstinghsbroek: deze zijn voor hydrologisch herstel niet relevant, maar wel van grote cultuurhistorische waarde.


Een watergang in het Liefstinghsbroek

Bezoek in het gebied

Nadat deze onderzoeksresultaten bekend waren gemaakt, heeft een groep specialisten van het waterschap Hunze en Aa’s, de provincie, Natuurmonumenten (eigenaar van het Liefstinghsbroek) en Prolander een bezoek aan het gebied gebracht. Er is in kaart gebracht welke noodzakelijke ingrepen in de watergangen het meest effectief zijn en hoe deze uitgevoerd kunnen worden zonder schade te veroorzaken aan de cultuurhistorische waarde van het gebied.

Plan van aanpak

De resultaten van dit veldbezoek en de onderzoeken worden gebruikt om een eerste uitwerking van een inrichtingsplan op te stellen. Als dat plan gunstig blijkt voor het Liefstinghsbroek, wordt een definitief inrichtingsplan gemaakt, waarna er vergunningen kunnen worden aangevraagd bij de gemeente. Daarbij wordt ook gekeken wat de effecten zijn van de inrichtingsmaatregelen op de omgeving van het Liefstinghsbroek. Mogelijk moeten er maatregelen worden genomen om de waterhuishouding in de omgeving ook goed te houden, zodat omwonenden geen overlast ondervinden. Als de vergunningen zijn verkregen, start de uitvoering van de werkzaamheden.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het Liefstinghsbroek? Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief.