Maatwerk met Meetwerk: een jaar aan resultaten in derde rapportage

Op verzoek van de adviescommissie Gebiedsgerichte Aanpak (GGA) stikstof Liefstinghsbroek onderzoeken vijf partijen* de stikstofdynamiek in en rond het Liefstinghsbroek. In de derde rapportage van de meetpilot Maatwerk met Meetwerk zijn resultaten van minstens een jaar aan metingen van alle meetmethoden opgenomen.

Windrichting beïnvloedt ammoniakconcentratie in de lucht

Van november 2022 tot maart 2023 zijn alle meetinstrumenten in en rond het Liefstinghsbroek geplaatst om sindsdien stikstofdioxide en ammoniak in de lucht te meten. In de metingen van de UvA is een duidelijk verschil in ammoniakconcentratie zichtbaar tussen verschillende meetpunten in het gebied. Uit het maandgemiddelde van de ammoniakconcentratie, gemeten door het RIVM, blijkt dat de windrichting invloed heeft op de ammoniakconcentratie. De gemeten stikstofdioxideconcentratie laat weinig verschil in het gebied zien. 

Vaak aantoonbare relatie tussen activiteiten en concentraties

In juli is er een uitbreiding geweest van sensorboxen in het Liefstinghsbroek. Door die uitbreiding is het mogelijk om de concentratie van stikstof in alle windrichtingen duidelijker te volgen. Ook is er een experiment uitgevoerd waarbij een agrariër mest heeft uitgereden naast een meetopstelling met meerdere sensorboxen. Met dit experiment is gemeten of de concentratiemetingen goed werden opgevangen en op welk detailniveau.

Ook werd gemeten of beregening tijdens het uitrijden van mest effect heeft op de ammoniakconcentratie. Uit de combinatie van sensormetingen en activiteitenregistratie is er regelmatig een relatie te leggen tussen activiteiten in het gebied (zoals mest mixen of mest uitrijden) en de ammoniakconcentratie of stikstofdioxideconcentratie. 

Van resultaten naar advies

De meetpartners verzamelen meer data en analyseren die gezamenlijk. Aanvullende weermetingen en activiteitenregistratie door agrariërs in het gebied, helpen de meetpartners om een beter beeld te vormen van de stikstofsituatie in het gebied. De eindrapportage staat op de planning voor het eerste kwartaal van 2025.

De adviescommissie neemt de bevindingen van de meetpartners mee in haar advies over de gebiedsgerichte aanpak. Deze aanpak moet perspectief bieden voor de landbouw en de natuur. Met de metingen hoopt de adviescommissie de provincie Groningen goed te kunnen adviseren om de mogelijke invloed van stikstof op het Liefstinghsbroek te verminderen. 

Bekijk de derde rapportage

*De vijf partijen (meetpartners) zijn: Wageningen University & Research (WUR), OnePlanet Research Center, Universiteit van Amsterdam (UvA), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO).

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld u aan voor de nieuwsbrief.